Prvi dan CIHT konferencije obilježila predavanja o zdravstvenom turizmu iz američke perspektive

Danas je započela 9. po redu CIHT (Crikvenica International Health Tourism) konferencija i to pozdravnim govorima predstavnika organizatora te predstavnika Grada Crikvenice, Primorsko-goranske županije, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta.

U Hotelu Katarina u Selcu i u online obliku sudionici su uživali u predavanjima vrsnih stručnjaka iz zdravstva, turizma i marketinga gdje se raspravljalo o potencijalima zdravstvenog turizma Kvarnera i Hrvatske i kako to koegzistira sa svjetskim trendovima.

Predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, dr. Vladimir Mozetič, odao je priznanje primarijus Vlasti Brozičević iz  Poliklinike Terme Selce,  pionirki u zdravstvenom turizmu crikveničke rivijere koja je ove godine proglašena osobom godine na tradicionalnoj turističkoj manifestaciji Dani hrvatskog turizma u kategoriji „djelatnik/ica u zdravstvenom turizmu“.

„Uspjeh gospođe Brozičević uspjeh je Poliklinike Terme Selce, ali i cijelog Klastera koji je ponosan što ima osobu koja već 30 godina radi na izgradnji i promociji zdravstveno-turističke ponude crikveničke rivijere“.

Prvi dan konferencije bio je podijeljen  u dva tematski srodna panela.

U prvom dijelu „Zdravstveni turizam iz američke perspektive“ govornici su se u svojim predavanjima usmjerili na usporedbu američkog zdravstvenog sustava sa hrvatskim. Dr. Steven Pavletic, predsjednik Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) i medicinski  onkolog i dr. Jeana Havidich, predavačica anasteziologije i perioperativne medicine na zdravstvenom centru Dartmouth-Hitchcock istakli su kako je u SAD-u, za razliku od Hrvatske, zdravstvo pod vodstvom privatnih korporacija što rezultira time da se više financijskih sredstava troši na zdravstvo. Visoke cijene koje se plaćaju za medicinske usluge rezultiraju i vrhunskom uslugom i ulaganjem u inovacije u biomedicini. U toj visokokapitalističkoj zemlji, zdravlje se gleda kao investicija, jer, primjerice, zdravi radnici bit će produktivniji.

CIHT je imao čast drugi put ugostiti prof.dr.sc. Marija Škugora, dr.med. voditelja Catherine & Edward Lozick zavoda za endokrinologiju i metabolizam te voditelj centra za obrazovanje pri klinici u Clevelandu. On je govorio o adaptaciji njegove klinike na nove epidemiološke uvjete i načine rada te kako Hrvatska ima velik potencijal za zdravstveni turizam, samo se treba nametnuti na američkom tržištu.

Dr. Mladen Golubic, zdravstveni direktor u Centru za integrativno zdravlje i wellness i profesor pri Sveučilištu u Cincinnatiju istaknuo je važnost kretanja, meditacije i zdrave ishrane za poboljšanje mentalnog stanja i preveniranje bolesti.

Joško Brkić, predstavnik Jadran galenskog laboratorija, glavnog sponzora konferencije, održao je prezentaciju o JGL-u okarakterizirajući ga kao kompaniju koja je uspjela pretočiti blagotvornosti Jadranskog mora u jedan proizvod.

Drugi panel bavio se pitanjem kako ostati konkurentan i zanimljiv turistima kroz ponudu i što Hrvatska kao destinacija može ponuditi različitim profilima turista.

Jan de Jong, suosnivač tvrtki Webpower Adria, CROP i DNA Croatia govorio je o svom poslovnom putu i uspjehu koji pripisuje izlasku iz zone komfora. Jednim od svojih većih uspjeha smatra iniciranje izdavanja vize za digitalne nomade po čemu je Hrvatska druga u Europi i tu vidi potencijal za razvoj zdravstvenog turizma.

Velimir Šonje, direktor Arhivaanalitike primjer je kako pokretanje biznisa u doba pandemije može biti dobar poslovni potez, za njega je to bio avioprijevoz.

O tome što Hrvatska ima ponuditi specifičnim vrstama turista govorili su Emir Haskić i Vladimir Miholjević.

Emir Haskić, izvršni direktor B4Sport Camps d.o.o., govorio je o sportskom turizmu kojeg najbolje poznaje kroz specifičnosti i potrebe sportaša.

Direktor CRO Race-a Vladimir Miholjević naglasio je ponudu vrhunske  zdravstvene njege za sportaše kao prioritet u odabiru turističke destinacije – biciklistima nije važna udaljenost niti blizina aerodroma nego hoće li destinacija  dobro djelovati na njihov učinak.

Na kraju prvog dana, po održanim predavanjima, održana je radionica Christiana Fadi El-Khourija, direktora međunarodnog poslovanja i voditelja konzaltinga u MESC Međunarodna služba za pacijente u Njemačkoj naziva „Razvoj destinacije u zdravstvenom turizmu“ za sudionike na lokaciji.

Po završetku programa prvoga dana CIHT konferencije, održala se i sjednica Upravnog odbora Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera na kojem su u članstvo primljene dvije nove članice. Tako su Poliklinika Analiza, čija se riječka poslovnica sastoji od specijalističkog medicinsko biokemijskog laboratorija i ordinacije interne medicine, te hotelska kuća Jadran d.d. Crikvenica proširile članstvo Klastera te ono sada broji 34 članice.

Briga o zdravlju postala je značajan dio svakodnevice na crikveničkoj rivijeri. Rezultat toga je konferencija zdravstvenog turizma, koja se prvi puta održala u rujnu 2013. godine – na 125. godišnjicu turizma u Crikvenici. U narednim godinama CIHT konferencija postala je iznimno poznat događaj i okupljala svjetski priznate stručnjake s područja medicine, turizma, marketinga i obrazovanja. Organizatori ove konferencije su Turistička zajednica Grada Crikvenice i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, u suradnji s Thalassotherapijom Crikvenica te Poliklinikom Terme Selce.

CIHT već devet godina radi na promociji Crikvenice i Hrvatske u svijetu i postavlja ih visoko na ljestvicu destinacija zdravstvenog turizma u svijetu. Jedna od svrha CIHT-a je upoznati sudionike s ostalim turističkim središtima Rivijere Crikvenice.

Pridružite nam se sutra od 10 sati u Selcu ili online!

GALERIJA:

Skip to content