Realiziran prvi poetsko-glazbeni susret “EGLEN OD FAJDE”
Kategorija:
Novosti

U sklopu programskih aktivnosti predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denisa Beganovića a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Crikvenici je uspješno realiziran prvi poetsko-glazbeni susret “EGLEN OD FAJDE” (razgovor od koristi)

Voditeljica programa Sedžida Beganović-Isaković je kroz pjesmu autora domaćina “Jezik naš bosanski” i recital o čovjekovoj duhovnoj i materijalnoj dimenziji izvela jedan poučan i zanimljiv uvod te moderirala cijelim programom.

Uslijedile su državne himne Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Organizator je pozdravio sve prisutne i napravio jedan kraći osvrt o statusu Bošnjaka u Hrvatskoj gdje je pri tome konstatirao kako Bošnjaci u Hrvatskoj nemaju legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a 25.000 Bošnjaka je branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1180 Bošnjaka, svaki sedmi poginuli hrvatski branitelj je Bošnjak i nećemo to zaboraviti.

Naglasio je da aktivno sudjeluju u integracijskim procesima u Hrvatskoj kroz koje nastoje očuvati svoju kulturu, običaje, jezik a sve ovo navedeno je najbolji most našoj obostranoj suradnji. Gradeći mostove suradnje, uspješno povezujemo sve generacije u jedan novi sistem vrijednosti.

U ime Bošnjaka u Hrvatskoj obratio se predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i predsjednik Koordinacije bošnjačkih Vijeća i predstavnika gospodin Kadro Kulašin. U svom izlaganju pohvalio je aktivizam predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u Gradu Crikvenici Denisa Beganovića, naglasivši pri tom da često postiže daleko vidljivije rezultate nego dosta drugih asocijacija koje su sastavljene od mnogobrojnih članova kao što su vijeća manjina u županijama gradovima i općinama.

Između ostalih na programu su nazočili i član savjeta za nacionalne manjine Ishak Hodžić, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva Nafa Delimehić, predsjednica udruge Mladih Bošnjaka i prijatelja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije Edvina Čehajić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Gradu Splitu koji je i predsjednik KDB “Preporod” Split ali i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika NM u Gradu Splitu Edin Nurkić te predsjednik udruge Branitelja Bošnjaka Domovinskog rata-ogranak Rijeka Hasib Muminović.

Na poetsko-glazbenom susretu sudjelovalo je šest književnika i to: Damir Maras, Julijana Plenča, Sakiba Harčević, Anđa Jotanović, Nermina Latić te domaćin večeri Denis Beganović. Voditeljica programa je pročitala tri pjesme od organizatora susreta.

U muzičkom djelu večeri sa nekoliko sevdalinki predstavili su se članovi KUD Sevdah Rijeka, odnosno voditelj Vokalno-instrumentalnog sastava “Aferim” Miroslav Mamuza i voditelj mješovitog pjevačkog zbora “Behar” Ahmet Kozaragić.

Pored njih publici u Crikvenici predstavili su se i lokalni izvođači, kantautor Neven Barac koji je pak pjevao na lokalnom “ča” dijalektu a u muzičkom djelu mu se pridružio Nino Bijelac a nešto kasnije je i sam predstavio svoju zanimljivu točku kombiniranu sa vještim glumačkim i narativnim sposobnostima.

Učenici crikveničkih osnovnih škola Zvonka Cara i Vladimira Nazora također su priredili jednu zanimljivu priču u sklopu dječjeg gradskog zbora “Raspjevani slavuji” kojim rukovodi prof. Darko Majstorović. Uživali smo tako u pjesmama “La muzika di note” i “Cesarica” kroz koje smo se prisjetili jednog od velikana hrvatske muzičke scene Olivera Dragojevića.

Najveće oduševljenje publike izazvale su učenice prvog razreda osnovne škole “Zvonka Cara” Neila Beganović, Lena Alićajić i Zara Račić sa pjesmom o Gradu Crikvenici uz veliku podršku njihove učiteljice Eve Tomljanović.

Na samom kraju programa, naratorica Sedžida Beganović-Isaković predstavila je neobičnu i istinitu priču “Između života i smrti” autora Denisa Beganović koja je mnoge ostavila bez komentara jer opisuje doslovno borbu između života i smrti.

Pokrovitelj programa je Grad Crikvenica

GALERIJA:

Skip to content