Sustavnije i učinkovitije u radu s mladima u lokalnoj zajednici
Kategorija:
Novosti

U Crikvenici je u petak (27. svibnja) održan radni sastanak o provedbi projekta Europa Goes Local – Lokalni rad s mladima, u kojem sudjeluje 26 država. To je najveći međunarodni, europski projekt posvećen mladima.

Aktivnosti se odnose na pripremu i donošenje plana za rad s mladima kako bi se bolje upoznalo njihove potrebe za društvenim angažmanom i kako bi ih se sustavno i učinkovitije uključivalo u aktivnosti društvene zajednice.

Crikvenica je već godinama angažirana na planu uključivanja mladih – i najmlađih – pa je već afirmirana kao „Grad – prijatelj djece“, Grad Crikvenica financira prijevoz učenika i studenata, investirao je u poboljšanje energetske učinkovitosti obiju osnovnih škola – Vladimira Nazora i Zvonka Cara – ulaže u  predškolski odgoj, nabavku školskih udžbenika, školske opreme, ustanovio je pronatalitetne stimulacije – 3 tisuće za prvo, 7 tisuća za drugo, 30 tisuća kuna za treće dijete – te naknadu od 1.500 kuna za trudnice.

Grad Crikvenica nastavlja predano raditi na osnaživanju rada Savjeta mladih, rekla je Jasminka Citković.

O načinima ostvarivanja EGL-projekta govorila je mentorica Aleksandra Lera iz Poreča.

Djelovanje radne skupine odnosi se na sudjelovanje u izradi, provedbi i praćenju individualnog plana Grada Crikvenice u EGL projektu; potiče informiranje mladih o svim pitanjima značajnim za provedbu individualnog plana Grada Crikvenice; obavlja i druge savjetodavne poslove značajne za provedbu individualnog plana; mapira aktivnosti u raznim oblastima života mladih; priprema donošenje plana djelovanja radne skupine za rad s mladima, i to s terminskim planom i pojedinačnim zaduženjima.

U radnu skupinu zaduženu za rad i komuniciranje s mladima uključeno je osamnaest predstavnika ustanova socijalne skrbi i udruga u područjima kulture i sporta, a to su: Ivona Matošić Gašparović, zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice; Jasminka Citković, voditeljica projekta EGL; Silvia Crnić, predstavnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu; Marta Berčić, predsjednica udruge Društvo za istraživanje i potporu iz Rijeke; Marija Repar, predstavnica Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica; Irena Krmpotić, ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica; Silvija Huljina, ravnateljica Muzeja Grada Crikvenice; Nikica Sečen, predstavnik Centra Izvor Selce, Barbara Blažić, predstavnica Centra Izvor Selce, Sanja Kontić Karabaić, predstavnica Centra za socijalnu skrb Crikvenica; Katarina Stojević, predstavnica Društva Naša djeca; Branka Cvija, predstavnica Društva Naša djeca; Andrea Bačić Pavat, predstavnica udruge Sretniji grad; Irena Križanec, predstavnica udruge Sretniji grad; predstavnik/predstavnica Savjeta mladih Grada Crikvenice; Tomislav Huljina, predstavnik udruge RK Mornar Crikvenica; Ivica Malatestinić, predstavnik udruge Ženski odbojkaški klub Crikvenica i Ivan Antić, predstavnik Udruge mladih Selce.

Ovaj projekt, Europe Goes Local, najveći europski projekt u području rada s mladima, ostvaruje se uz financijsku potporu programa Erasmus+ i za cilj ima poboljšati kvalitetu rada s mladima posebice kroz jačanje suradnje među različitim dionicima na lokalnoj razini. To podrazumijeva sudjelovanje predstavnika jedinica regionalne i lokalne samouprave te osoba aktivno uključenih u rad s mladima.

Grad Crikvenica uključio se u ovaj projekt na temelju otvorenog poziva za sudjelovanjem odabranih gradova.

Tekst i fotografije: Franjo DERANJA

Skip to content