Tjedan Crvenog križa (08.-15.05.) i Svjetski dan Crvenog križa (08.05.)

Tjedan Crvenog križa započeo je obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja, u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi.

Ove godine Tjedan Crvenoga križa bio je posvećen psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju i osvješćivanju građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe.
Protekla godina koju je obilježila pandemija, ali i potresi u pojedinim dijelovima Hrvatske, bila je iznimno teška i stresna za sve. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima. S naglaskom na dizanje svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje svih dobnih skupina građana, Hrvatski Crveni križ je tijekom Tjedna Crvenoga križa provodio kampanju „Mojih 5 minuta mira“.
Budući da je i ova godina još uvijek u znaku pandemije koronavirusa, aktivnosti koje su organizarala društva Crvenog križa, su u manjem opsegu te sukladno epidemiološkim mjerama.

GDCK Crikvenica je ove godine, također, obilježilo Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca aktivnostima prilagođenima epidemiološkoj situaciji.

U sklopu programa TZ Grada Crikvenice za svibanj, sudjelovali smo, kao suorganizatori, s partnerima iz KŠR Gorovo, aktivnost nordijskog hodanja, na kojem se okupilon dvadesetak šetača. Šetalo se Ljubavnom cesticom do Kavranove stene.

Ustanovama Grada Crikvenice (Grad Crikvenica, JVP, Pomoć u kući, Muzej Grada Crikvenice, Gradska knjižnica Crikvenica, TZ Grada Crikvenice, Centar za kulturu) podijeljene su torbice prve pomoći.

Udruga HVIDR-a Crikvenica predala je društvu donaciju prehrambenih namirnica koje su upućene na potresom stradalo područje Sisačko.moslavačke županije.

Za volonterke, koje su sudjelovale u aktivnostima vezanima uz pomoć stradalnicima s potresom pogođenih područja, organizirana je podjela zahvalnica i skromnih poklona Hrvatskog Crvenog križa.

Kao i prethodnih godina, za vrijeme trajanja Tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, na Veloj paladi vijorila se zastava Crvenog križa, te se i ovom prilikom zahvaljujemo crikveničkim vatrogascima koji nam pomažu u postavljanju.

X
Skip to content