Treća edukacija u sklopu projekta “Edukacijom do uspjeha”

Treća srijeda govori o novinama u financijskom svijetu, odnosno u uvjetima poslovanja koji nas očekuju, a o kojima ne znamo dovoljno. Kako se za njih pripremiti upoznat će nas znalci s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

  1. Aktivnosti i prilagodbe u procesu uvođenja eura (pripremno razdoblje, razdoblje dvojnog optjecaja te razdoblje nakon završetka dvojnog optjecaja), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci  –  doc. dr. sc. Stella Suljić Nikolaj

U sklopu projekta „Edukacijom do uspjeha“ obradit će se tema Aktivnosti i prilagodbe u procesu uvođenja eura. Tema uvođenja eura i pitanje hoće li njime Hrvatska imati više prednosti ili nedostataka aktualni su dugi niz godina, a posebno sada, kada je proces uvođenja eura sve bliži s obzirom na to da je Hrvatska u srpnju 2020. godine ušla u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Iako su posljednje dvije pandemijske godine utjecale na pogoršanje kriterija konvergencije koji se odnose na stabilnost inflacije, „zdrave“ javne financije te kamatne stope, uvođenje eura najavljeno je za početak 2023. godine. Javnost se često pita zašto Hrvatska teži ulasku u europodručje dok, primjerice, Češka, Mađarska i Poljska, bez obzira na obvezu uvođenja eura, navedeni proces odgađaju na neodređeno vrijeme. Da bi se razumjeli razlozi uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, potrebno je objasniti karakteristike hrvatskoga gospodarstva te prednosti i nedostatke navedenog procesa, što će biti predstavljeno ovim predavanjem.

Stella Suljić Nikolaj docentica je na Katedri za financije i bankarstvo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Održava nastavu na kolegijima Monetarna ekonomija, Međunarodna financijska tržišta i Investicijska analiza.

  1. Poslovanje u uvjetima inflacije, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci –  izv. prof. dr. sc. Nikolina Dukić Samardžija 

Tko se boji inflacije još?

Inflacija je makroekonomski fenomen koji uvijek pobuđuje velik interes javnosti, poduzeća i država, a njezina prisutnost obilježje je suvremenog društva. No, zašto je ona tako važan dio ljudskog života i zašto je jedan od ekonomskih zadataka države upravo stabilnost cijena, odnosno, obuzdavanje rasta inflacije? Ne postoji jedan odgovor ni postoji jedno rješenje problema pretjerane inflacije. U fokusu ovoga izlaganja neće biti makroekonomska analiza problematike, već prvenstveno oni koji su direktno pogođeni posljedicama inflacije – ljudski životi i poduzeća. Ljudi na različite načine osjete inflaciju, ali ona se prvenstveno „događa“ na razini poduzeća.

Nikolina Dukić Samaržija izvanredna je profesorica na Katedri za teorijsku ekonomiju i članica Centra za ekonomiku zdravstva i farmakoekonomiku Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Sunositeljica je kolegija na poslijediplomskom specijalističkom studiju „Ekonomika zdravstva – MBA“ i istraživačica na više različitih znanstvenoistraživačkih projekata. Njezin profesionalni interes prvenstveno je vezan uz ekonomska pitanja zdravstvene zaštite i menadžmenta u zdravstvu.

  1. Svijet kriptovaluta, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci  – doc. dr. sc. Ivan Gržeta

Kriptovalute, od kojih je svima najpoznatija bitcoin, predstavljen još davne 2008. godine, nikada nisu bile interesantnije široj javnosti nego što je to slučaj danas. U ovom kratkom predavanju krenut će se od šireg pojma FinTecha, njegova značenja i što on predstavlja u financijama, prema užem segmentu kriptovaluta. Ukratko će se pojasniti što su kriptovalute, kako funkcioniraju, zašto su zanimljive, kako i gdje se koriste danas, koji potencijali i opasnosti stoje iza njih te kako svatko može sudjelovati na ovom izuzetno volatilnom tržištu.

Ivan Gržeta je docent na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Prije ovog posla radio je kao kontrolor rizika u banci u Hrvatskoj. Objavio je više znanstvenih radova u međunarodnim časopisima, kao i znanstvenu knjigu. Njegovi istraživački interesi vezani su uz bankarstvo, upravljanje rizicima i financijsku tehnologiju. Trenutno kao istraživač ili kao voditelj projekta sudjeluje na nekoliko znanstvenih projekata vezanih uz bankarstvo i FinTech.

Skip to content