U CRIKVENICI ODRŽANA RADIONICA O ENERGETSKOJ OBNOVI OBITELJSKIH KUĆA
Kategorija:
Novosti

Jučer je u dvorani Zora u Crikvenici održana prva radionica za građane na temu energetske obnove obiteljskih kuća. Cilj radionice bio je pojasniti svim zainteresiranim građanima uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove kuća te način prijave na javni poziv.

Povod održavanju radionice jest skorašnji Javni poziv o energetskoj obnovi obiteljskih kuća, koji će biti raspisan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetimo, objava javnog poziva, kao i zaprimanje prijava, kreće od 13. ožujka 2024. godine. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu.

U ime Grada Crikvenice prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović te zahvalila Fondu na dosadašnjoj suradnji na raznim projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

„Građani Crikvenice pokazali su veliki interes za obnovljive izvore energije i drago nam je što je upravo Crikvenica odabrana za održavanje prve radionice. Suradnja između Fonda i Grada Crikvenice uspješno se provodi veći dugi niz godina. Uz pomoć sredstava Fonda, Grad Crikvenica je uspješno energetski obnovio vrtić Radost u Crikvenici i obje osnovne škole. Naše komunalno poduzeće Eko-Murvica također se uspješno prijavilo na sredstva Fonda, zahvaljujući čemu su na Gradsku sportsku dvoranu postavljene fotonaponske ćelije što će u konačnici donijeti znatnu uštedu električne energije. Tijekom prošle godine, proveli smo dva natječaja za sufinanciranje izrade projekata energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije. Sklopili smo ukupno 20 ugovora sa građanima s područja grada Crikvenice, kojima s 80% iznosa sufinanciramo izradu dokumentacije potrebne za prijavu na Javni poziv Fonda. Želja nam je ohrabriti građane i da zajedničkim djelovanjem postanemo energetski što neovisniji, kao i da kroz ovakve i slične projekte iskoristimo značajna sredstva koja su nam na raspolaganju.“ – kazala je Matošić Gašparović.

Zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša naglasio je kako je Fond je za ovogodišnji javni poziv osigurao rekordnih 120 milijuna eura i to za građane koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u kojima imaju prebivalište. Do sada je energetskom obnovom sufinancirano preko 25 tisuća obiteljskih kuća, a glavni cilj je poticanje primjene mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Prezentaciju o programu energetske obnove kuća održao je Voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Mladen Ilijević. Sudionicima radionice pobliže je pojasnio uvjete i kriterije te odgovorio na veliki broj pitanja iz publike.

 

Detaljnije informacije dostupne su na linku: Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća objavljuje se 13. ožujka | Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (fzoeu.hr)

Informacije vezane za javni poziv dostupne su na linku: Energetska obnova obiteljskih kuća | Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (fzoeu.hr)

 

Foto: Grad Crikvenica

 

Skip to content