Učenici crikveničkih osnovnih škola izradili osamstotinjak MB kuglica
Kategorija:
Novosti

Eko akcija “MB kuglice za naše more” održana je 20. ožujka 2024. na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici od 13 do 15 sati, a u sklopu je projekta Otpad ≠ smeće koji se provodi u Crikvenici s ciljem edukacije o održivom gospodarenju otpadom i povećanja svijesti o zaštiti okoliša. Projekt „Otpad nije smeće“ sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 24.453,64 eura, a sufinanciranje Fonda je 9.781,45 eura.

 

Eko akciju “MB kuglice za naše more” organiziralo je Društvo Naša djeca Grada Crikvenice  te je pozvalo na suradnju Osnovnu školu Vladimira Nazora i Osnovnu školu Zvonka Cara.

Uz vodstvo članova DND Grada Crikvenice učenici crikveničkih osnovnih škola, njih 60-ak, koji pohađaju produženi boravak imalo je priliku saznati što su to MB kuglice. Na prvi pogled obična glinena kuglica, nalik na kamen, no sve je ona samo ne obična. Ona sadrži efektivne mikroorganizme za bioremediaciju morskog dna i neutralizaciju neugodnih mirisa. Materijal je izrađen po  originalnoj tehnologiji Rijeka d. o. o. (za ekologiju, zaštitu okoliša i zdrav život).

Osim djece i odrasli su imali priliku upoznati značenje MB kugli iz edukativnih materijala:

“Urbanizacija svijeta uz brojne prednosti dolazi s cijenom koja utječe na cijeli ekosustav pa tako i na sustav voda. Povećano zagađenje, pomor, smanjena brojnost i bioraznolikosti organizma samo su neke od ekoloških posljedica urbanizacije.

One sadrže brojne efektivne mikroorganizme koje pomažu očistiti vodu. Mikroorganizmi ili mikrobi su organizmi na dnu ekološke piramide.

Povećanjem brojnosti i različitosti mikroorganizama obogaćuje se cijeli ekosustav.

Efektivni mikroorganizmi nastaju kombinacijom posebnih mikroorganizama koji rade u sinergiji, a najvažniji su bakterije mliječne kiseline, fotosintetske bakterije i kvasci.
Bakterije mliječne kiseline iz MB kugli pomažu održati štetne mikrobe podalje od mulja omogućavajući korisnima da se nesmetano hrane i umnožavaju te pretvaraju neutralne mikrobe u korisne posljedično brojčano nadmašujući one štetne.
Kvasac iz MB kugli proizvodi hormone i enzime koji omogućavaju rast biljkama i životinjama.
Na ovaj način MB kugle čiste naše more, jezera i rijeke!”

Sudionici akcije  izradili  su osamstotinjak MB kuglica koje će se sušiti 30-ak dana, a onda će na Dan planete Zemlje, 22. travnja 2024., biti bačene u more.

 

Tekst: Branka Cvija – Predsjednica DND Grada Crikvenice

Foto: DND Grada Crikvenice

 

Skip to content