Učenici OŠ Vladimira Nazora u svijetu likovnih umjetnika

Novi je radni tjedan započeo otvaranjem jedne zanimljive i edukativne izložbe u Gradskoj galeriji Crikvenica.

Za to se pobrinulo trinaestero sjajnih mladih autora, učenica i učenika 4. a razreda iz OŠ Vladimira Nazora i njihova mentorica Maja Lončarić, učiteljica razredne nastave. Na otvorenju izložbe U svijetu likovnih umjetnika V predstavili su svoj marljivi rad te istovremeno sve okupljene još jednom podsjetili na važnost i snagu zajedništva i kolegijalnosti. Kako je izgledalo višemjesečno likovno putovanje iz perspektive učenika, ispričala je učenica Reina Mudražija: – Prošetali smo se od renesanse do op i pop arta. Kroz ovaj projekt smo učili kako istraživati, kako promatrati umjetnička djela, kako koristiti likovne tehnike, kako su važni elementi slike i njihova kompozicija, kako je teško paziti na proporcije, koja je simbolika boje, kako crta može biti živa, kako zavarati oko pomoću prirode i geometrije. Negdje smo uspjeli više, a negdje manje. Jer, svi smo mi različiti. I drugačije gledamo na svijet.

Ova je nesvakidašnja i živopisna izložba dio eTwinninga, europske platforme za školsko obrazovanje, u sklopu koje na raznim projektima djeluju učitelji diljem Europe, o čemu je nešto više kazala Maja Lončarić: – Učitelji naše škole se već nekoliko godina bave eTwinning projektima na raznim područjima odgoja i obrazovanja. Tako sam se i ja sa svojim razredom već prošle godine uključila u nekoliko njih. Između ostaloga, i projekt U svijetu likovnih umjetnika za kojeg smo dobili i europsku oznaku kvalitete. Ove godine smo projekt nastavili, pa se nadam da ćemo ju opet dobiti. Cilj projekta bio je stvoriti uvjete za stvaralački razvoj učenika, te razvoj umjetničkih i kreativnih sposobnosti. Razvijati inicijativu, samopouzdanje i sposobnost kreativnog izražavanja kroz različite likovne tehnike. Učiti oblikovanje u skladu s dobi, znanjem i vještinama iz područja likovne umjetnosti. Ostvareni ciljevi i zadaci pomažu razviti se u osobu koja je sposobna razmišljati, maštati, ostvariti kreativne ideje i analizirati svoje rezultate. Izloženi radovi pokazuju koliko smo u tome uspjeli.

Ove su godine učenicima uzori u stvaranju bili Leonardo da Vinci, Wassily Kandinsky, Andy Warhol, Keith Haring, Miroslav Šutej, Zdravko Gržičić, Karlo Paliska i Danijel Srdarev. Osim istraživačkog rada, posebna je vrijednost projekta i u povezivanju s lokalnom zajednicom. Već je na otvorenju galerija bila prepuna, a osim ravnateljice Deane Čandrlić-Zorica, pedagoginje, kolega nastavnika i obitelji, svoje su mlađe kolege došli podržati učenici 6. i 8. razreda OŠ Vladimira Nazora.

Izložba U svijetu umjetnika V može se razgledati do 12. travnja, i to radnim danom od 10 do 13 h te od 17 do 20 h, a subotom od 10 do 13 h.

Skip to content