Uđite u maškaranu vremensku kapsulu: Svita

Prema riječima starijih Crikveničana, prije izgradnje hotela International (Inter), zabave u Crikvenici su se održavale u nekadašnjem Domu kulture.

Nakon izgradnje hotela, 1965. godine, u njemu su se počele održavati najveće maškarane fešte na našem području te mnogi ljudi svoja prva maškarana sjećanja vežu upravo uz Crikvenicu. U organizaciji maškaranih zabava šezdesetih godina sudjelovali su ugostitelji, obrtnici i krojači te mnogi znani i neznani ljudi.

Tada je crikvenička karnevalska tradicija znatno osuvremenjena, najviše zaslugom dvojice duhovitih i maštovitih crikveničkih krojača, Josipa Antića i Davida Matejčića. Ustoličen je niz novih karnevalskih likova, uz Merika i narikaču, pojavljuju se tužitelj, branitelj, sudac i svita na čelu s velikim meštrom.

Zabave su se u Interu održavale svakog četvrtka, subote i nedjelje (tombola), svirali su lokalni bendovi, a čak su ponekad istovremeno nastupala tri muzička sastava) . Meštar i svita su tri zadnje subote išli na zabave u obližnja mjesta (Dramalj, Selce, Jadranovo…).

Prvi mesopusni odbor osnovan je 1966. godine i imao je deset članova na čelu s Velikim Meštrom. Josip Antić bio je dugogodišnji Veliki Meštar crikveničkih maškara, a David Matejčić Mali meštar.

Maškarana svita se zadržala do današnjih dana, a njena uloga u organizaciji maškara je vrlo velika. Činili su je „viđeniji“ sugrađani, istovremeno veliki zaljubljenici u maškare, koji su cijelo svoje slobodno vrijeme posvetili animaciji grupa, zaštiti maškaranih običaja, ali i razvoju novih maškaranih sadržaja.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

X
Skip to content