Uređenje perivoja Stjepana Radića
Kategorija:
Novosti

Zelene površine i parkovi osim što unapređuju kvalitetu života u gradovima, predstavljaju i estetski užitak te doprinose zdravijem životu građana. Blagodati zelenih površina, parkova, vrtova i šetnica su brojne. Od balansa temperatura, smanjenja ispušnih plinova do stvaranja dojma termalne ugode.

Osim toga, održavanje gradskih zelenih površina kao i stručno planiranje za cilj ima ispunjenje jedne od najvažnijih ljudskih potreba – one za kretanjem. Sinergija između zdravlja i okoliša, danas je u fokusu više no ikada i ljudi žele čim više vremena provoditi u prirodi.

Crikveničani i njihovi gosti uskoro će od šetnje našom rivijerom moći predahnuti u uređenom Perivoju Stjepana Radića ili naprosto prošetati njime.

Naime, „pluća centra Crikvenice“ dočekati će sezonu u novome i osvježenome ruhu.

Iako uskoro uređen i „kao nov“, priča o Radićevom perivoju seže daleko u povijest, u početak 20-ih godina prošloga stoljeća, kada razvoj turizma prati potreba za krajobraznim uređenjem prostora uz obalu. Nakon prethodnog nasipavanja zapadnog dijela luke, 1926. godine osniva se Perivoj Kraljevića Petra – današnji Perivoj Stjepana Radića.

Tijekom godina, perivoj je doživio brojne promjene, međutim, njegova kompozicija sa stazama i vizurama većim dijelom je očuvana i do danas.

Nakon prošlogodišnjih radova orezivanja stabala, koje je bilo nužno zbog prevelikih i zapuštenih krošnji lovora zbog kojih su travnjak i prizemno raslinje stagnirali, ovoga proljeća prionulo se oplemenjivanju prostora.

Posljednjih nekoliko tjedana u tijeku su sveobuhvatni radovi na uređenju, koji obuhvaćaju ugradnju novog sustava automatskog zalijevanja, obnovu staza u sipini i revitalizaciju travnjaka. Postojeće dovodne cijevi zamijeniti će se novima i postaviti će se novi raspršivači što će pridonijeti efikasnijem navodnjavanju zelenih površina.

Tlo će se također oplemeniti i obogatiti raznolikim zelenim grupacijama uresnih grmova i pokrivača tla koji će krasiti prizemni dio ispod stabala, a sve u cilju podizanja ambijentalne i krajobrazne vrijednosti perivojnog obalnog pojasa grada Crikvenice.

Pronađite vremena za šetnju našim perivojem, uživajući u svježem zraku i prekrasnom zelenilu koje ga krasi, nećete požaliti!

Foto: Arhiva

Skip to content