Večer bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici

Bošnjačka nacionalna manjina Grada Crikvenice obilježila je šestu tradicionalnu večer bošnjačke kulture.

Uz dobro odmjeren kulturni program koji je bio sastavljen od niza izvođača tradicionalne bosansko-hercegovačke sevdalinke, ilahija, koreografskih točaka riječkog KUD- “Sevdah” i vodnjanskog BKUD “Vodnjan” program je potrajao do kasno u noć

Program su otvorile gošće iz Zenice voditeljica Sedžida Beganović-Isaković i vokalna solistica Emina Sinanović sa pjesmama “Sabur” autora Enesa Topalovića i recitalom o Bošnjaku.

Domaćin večeri, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice, Denis Beganović je u svom izlaganju pozdravio prisutne i zaželio dobrodošlicu učesnicima u programu, gostima i mnogobrojnoj publici.

Između ostalih na programu su nazočili:

gradonačelnik Grada Crikvenice, Damir Rukavina, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Rijeka Hidajet ef. Hasanović, gradski vijećnik u Vijeću Grada Crikvenice Boris Boras, Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke dr. Mensur Ferhatović, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Općine Viškovo Nura Kurtović, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva Nafa Delimehić, predsjednik udruge Bošnjaka branitelja domovinskog rata-ogranak Rijeka Hasib Muminović, savjetnik gradonačelnika grada Cazina Jusuf Bajrektarević, direktor marketinške agencije AWA MEDIA Isa Šarić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Rovinja Suad Salkić, predsjednica KUD “Sevdah” Rijeka Jasna Peršić, predsjednik BKUD” Vodnjan” Bilal Pekarić te predsjednica udruženja književnika “Riječi sa Une” Dževha Havić Alagić sa književnicama Refikom Dedić i Biserkom Vuković

Da se domovina čuva na pragu a potom i tamo ma gdje mi bili dokazuje jedan od sudionika njene odbrane predstavnik Grada Cazina, odnosno savjetnik gradonačelnika Jusuf Bajrektarević koji je prošle godine u sklopu obilježavanja mimohoda sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici kojeg su priredile bošnjačke asocijacije Primorsko-goranske županije u Gradu Rijeci promovirao i knjigu “Radi Tebe” koja govori o organizaciji našeg naroda u odbrani domovine. Istinski bošnjak, bosanac,evropejac i jedan od najboljih ambasadora naše domovine je između ostalog rekao”

“Doista ovaj prelijepi jadranski zrak nas je ugodno zapahnuo i lijepo se osjećamo ovdje u Gradu Crikvenici, hvala gradonačelniku Grada Crikvenice, hvala svima vama koji ste večeras ovdje  i doista ova večer bošnjačke kulture i tradicije je pokazatelj da su kulturno-umjetnička društva jedni od najbolji ambasadora domovine bez diplomatskih pasoša, oni nas povezuju i učvršćuju bez miješanja u unutrašnje uređenje. Na žalost neki političari se nekad i nespretno miješaju u unutrašnje uređenje Bosne i Hercegovine a evo pokazatelja da možemo se zajedno družiti i povezati u kulturi i tradiciji i da možemo biti svi sretni.

U to ime doista ja mogu reći da su Bošnjaci u Republici Hrvatskoj svojom vjerom islam, kulturom, tradicijom i doprinosom u odbrani Republike Hrvatske zaista svijetli i gradbeni elemenat Hrvatske i zaista oni su svojim doprinosom u odbrani pokazali i uradili posao za većinu jer takav doprinos može dodati samo onaj tko je sastavni dio većine. Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu poselamiti i pozdraviti u ime gradonačelnika Grada Cazina mr. Nermina Ogreševića koji čvrsto čuva identitet odnosno historiju a imamo se čime ponositi a uporedo gradi i izgrađuje Grad Cazin na evropskim standardima i danas ponosno možemo reći da je Grad Cazin grad svjetlosti i svega dobroga. Čestitam Bošnjacima u Hrvatskoj što su se integrirali u društvo, što gradite državu Hrvatsku, što doprinosite u nauci, u kulturi i svim drugim segmentima a niste se asimilirali i čuvate svoju tradiciju, svoj jezik i identitet. Bujrum u našu prkosnu i jedinu Bosnu i Hercegovinu” poručio je Bajrektarević.

Lako je biti velik i hrabar ako ste vi sami velik i na poziciji i imate priliku da upravljate, teško je biti velik kada ste mali, jedva primjetni i kada tražite svoje mjesto pod zvijezdama, kada još uvijek niste sigurni da li imate svoj identitet, da li imate svoj jezik. Velik je zato što je prepoznao nas manje i vjerujemo da će nam pomoći u implementaciji bosanskog jezika u obrazovni sistem Republike Hrvatske, prije svega na našoj lokalnoj razini i dati svoj doprinos kao što je do sad dao u drugim projektima koji se tiču bošnjačke nacionalne manjina u ovoj sredini i na tome smo zahvalni gradonačelniku Grada Crikvenice Damiru Rukavini.

Gradonačelnik je između ostalog rekao:

“Pozdravljam sve prisutne ispred Grada Crikvenice, redovno se odazivam na vaše večeri bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici, ne zato što moram po službenoj dužnosti već zato što to volim i želim. U svom životu, a imam već dosta godina, upoznao sam dosta puno muslimana ili konkretno Bošnjaka a mnogi od njih su mi i veliki prijatelji i kod njih sam već davno došao do jednog zaključka, kad vas oni jednom prihvate kao čovjeka, nikad vas više neće odbaciti, iskreni su prijatelji i Deni mi je jedan od prijatelja. Želim da uživam u vašim tradicionalnim pjesmama i želim sa vama da zapjevam jednu staru sevdalinku koju sam svirao dok sam bio mlad a to je -U Stambolu na Bosporu” i želja je naravno brzo i ispunjena.

Uslijedio je zabavni dio programa u kojem su se predstavili KUD “Sevdah” Rijeka sa vokalno-instrumentalnim sastavom “Aferim” sa solistima Zinajdom Račić, Asimom Livak, Samirom Majetić i Mujom Memićem. Sastavom rukovodi prof. harmonike Miroslav Mamuza. Mješoviti pjevački zbor “Behar” se na kraju programa predstavio sa bosansko-hercegovačkom trilogijom o Mostaru, Banja Luci i Sarajevu a snjim pak rukovodi muzički pedagog Ahmet Kozaragić. Folklorna sekcija KUD-a “Sevdah” Rijeka predstavila se sa koreografijama “bosansko kolo” i “Đulsa” a za koreografije su zaslužne Samira Majetić i Asija Dizdarević.

Predsjenica KUD-a je Jasna Peršić.

Mlada i talentirana solistica zeničkog KUD-a Bosnia folk prof. njemačkg jezika Emina Sinanović kasnije se predstavila još sa pjesmama “španske lađe” “žute dunje i “pjevat ćemo što nam srce zna”. Organizator manifestacije Denis Beganović je napisao tekst ilahije “molitva” (pobožna pjesma) koju je također ali u premijerom izdanju predstavila Emina Sinanović.

Gosti na večeri bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici su bili bošnjačko kulturno umjetničko društvo “Vodnjan” iz Vodnjana sa koreografijama “Igre iz srednje Bosne” i koreografijom “Tursko kolo” Predsjednik BKUD Vodnjan je Bilal Pekarić a koreograf je Almir Bektić.

Voditeljica programa Sedžida Beganović-Isaković je tijekom muzičkih i koreografskih izvedbi predstavila i nekoliko književnih radova Denisa Beganovića kao što su “Jezik naš bosanski, “Bosna za sva vremena” i “Gdje je ona naša Bosna?”

Program je realiziran uz financijsku potporu Grada Crikvenice i pokroviteljstvo Seada Račića, Elfada i Irfana Alićajića, Sadmira Račića i Salona za uljepšavanje “Zina” vlasnice Zinajde Račić.

Za učesnike u programu bila je obezbjeđena i večera u konobi “Maslina” vlasnika Dejana Jovanovića.

Dvorana Zora, 14.5.2022.

Tekst: Denis Beganović

Fotografije: Tihomir Geršner

GALERIJA:

 

Skip to content