Zdenko Bašić “Dnevnik jednog sanjara” – otvorenje izložbe (4. svibnja 2023.)
Kategorija:
Novosti

četvrtak, 4. svibnja 2023. će u 20 h u Gradskoj galeriji Crikvenica (Strossmayerovo šetalište 22) biti otvorena izložba autora Zdenka Bašića nazvana “Dnevnik jednog sanjara”.

Prva je to izložba u sklopu ovogodišnjega glavnoga izložbenoga ciklusa, koji traje do 31. listopada, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija, Primorsko-goranske županije i Grada Crikvenice. Nazvan je “Bez granica” ponajviše zato jer svaki od umjetnika pomiče, ruši ili briše granice, prvenstveno unutar sebe, a zatim i u svome stvaralaštvu. 

Zdenko Bašić (Zagreb, 1980.) U Zagrebu je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te Akademiju likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije).
Bavi se animiranim filmom, režijom i ilustracijom. Do sada je ilustrirao nekoliko autorskih knjiga, koje su osvojile mnoga priznanja, poput nagrade “Grigor Vitez” za ilustraciju (2009. i 2014.). Godine 2006., 2012. i 2013. dobiva književnu nagradu “Kiklop” za autorske knjige “Priča o čokoladi”, “Sjeverozapadni vjetar” i “Mjesečeve sjene”. Njegova je publikacija “Zlatarovo zlato” postala najtraženija slikovnica u 2018.
Ilustracije je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, među kojima su: “Biennale ilustracije” u Bratislavi i Zagrebu, “First Imam Ali International Painting Symposium” (Teheran, 2007.), selekcija BIB u Japanu te velika izložba “Vjetrove sjene” (Galerija “Klovićevi dvori”, 2017.).
Godine 2009. ULUPUH mu dodjeljuje nagradu za najboljeg mladog umjetnika i doprinos ugledu ULUPUH-a, a 2012. upisan je na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List).
Za debitantski film “Guliver” (2009.) osvojio je posebnu diplomu na Animateci u Ljubljani, Grand prix na “Danima hrvatskog filma” 2009., nagradu “Oktavijan” za najbolji animirani film na DHF-u i nagradu za najbolji kratki film na međunarodnom filmskom festivalu “Libertas” u Dubrovniku. Za animirano-igrani film “Vesla” 2012. dobiva Zlatnu medalju UNICA-e, Svjetskoga festivala neprofesionalnog filma. Dobitnik je dviju diskografskih nagrada “Porin” (za najbolji video-broj Gibonnijeve pjesme “Žeđam” i za grafičko oblikovanje albuma “Svijet glamura” grupe “Hladno pivo”).
U suradnji s Muzejom Turopolja 2017. organizira prvi “Perunfest”, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja. U 2023. realizira projekt “Sjeverozapadni vjetar – muzej zaboravljenih priča i narodnih predaja”, koncept izložbi u Samoborskom muzeju i Narodnoj knjižnici Samobor.

Izložbu “Dnevnik jednog sanjara” otvorit će povjesničarka umjetnosti Romina Peritz, koja je, uz ostalo, o autoru kazala:

“Ilustrator i animator Zdenko Bašić jedan je od vodećih autora fantazije na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Reputaciju i ime stekao je svojim vizualizacijama starohrvatske mitologije i priča koje mu je u djetinjstvu pričala baka, a u kojima spaja naoko nespojivo – upotrebom modernih alata i različitih kompjuterskih programa, stvara efekt starinske, klasične i minuciozno rukom crtane ilustracije. Za njegov je prepoznatljivi izričaj specifično i to da često koristi lutke, 3D modele koje uz pomoć računala prenosi u drugi medij, bilo da se radi o ilustraciji ili animiranom filmu. Rezultat su čudesni i bajkoviti prizori koji nas s jedne strane vraćaju u prošlost, ali istodobno i prebacuju u neke druge, paralelne i tajanstvene svjetove, koji u Bašićevim začudnim scenografijama moguće da su i svojevrsne vizije budućnosti. Barem kako je ovaj autor zamišlja.
(…)
U radovima na izložbi “Dnevnik jednog sanjara” Bašić uspješno spaja svoje intimne zapise i jedinstvenu ikonografiju, slikovni jezik temeljen na staroslavenskim mitovima.”

Skip to content