Bijela vina Kvarnera i riječko kraft pivo oduševili polaznike Crikveničke adventske vinske škole
Kategorija:
Advent

Drugi ponedjeljak (6.12.) crikveničke Adventske vinske škole bio je rezerviran za bijela vina Kvarnera i riječko kraft pivo. Gost vinar na ovoj radionici bio je vrbnički vinar i rasadničar, te predsjednik Udruženja Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić iz Vinarije Šipun, a gost pivar riječki ugostitelj i proizvođač kraft pive King’s Vedran Jakominić.

Polaznici su se upoznali s procesom proizvodnje pive, materijalima koji su potrebni za proizvodnju, načinima kušanja pive i organoleptičkom ocjenom piva te su kušali Svarog IPA, Perun lager i Apolinar wee heavy.

„Pivo je kao i vino sjajan proizvod koji se može sljubljivati s jelima i organoleptički ocjenjivati. Nažalost kultura ispijanja piva i uživanja u njemu još u nas nije na razini da bi mogli govoriti o trendu. Potrebno je više edukacije i više ugostiteljskih objekata posvećenih kulturi pive, i jasno, vječita tema, da nas državni aparat ostavi da dišemo. Drago mi je da sam mogao sudjelovati na vinskoj radionici, što je dobar pokazatelj i put u razvoju opće kulture stola.“ rekao je Vedran Jakominić, craft pivar iz Rijeke, vlasnik King’s pivovare.   

Osim predstavljanja Vinarije Šipun, vinar Ivica Dobrinčić govorio je o rasadničarstvu i „spašavanju“ starih, gotovo izumrlih autohtonih vinskih sorti sansigota i trojišćine i o načinu proizvodnje bijelog vina. Naime, na prvoj su radionici polaznici upoznati  s radovima u vinogradu, a na drugoj o njegovanju vina i proizvodnji bijelog vina te razlikama u proizvodnji bijelog i crnog vina. Sommelierka Lucija Matijević iz Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč govorila je o organoleptici bijelih vina, načinima kušanja, kulturi stola poput držanja čaše i načinima postavljanja pribora za jelo i polaznike vodila kroz kušanje 13 bijelih vina Kvarnera. Kuhinja boutique hotela Esplanade sudionicima je predstavila tri slasna zagriza koji su se sjajno sljubili s pivom i vinima.

Sudionici su kušali vina – Jarbola (OPG Ružić), Belica (OPG Plovanić vina), Žlahtina (Grand Village Estate Winery), Žlahtina Grand Cru (Vinska kuća Pavlomir), Sveta Lucija (žlahtina, Estate Winery Katunar), Žlahtina Ivan Katunar (OPG Kuća vina Ivan Katunar), Zlatna vrbnička žlahtina (PZ Vrbnik), Žlahtina Gospoja (Gospoja), Žlahtina Šipun (Vinarija Šipun), Žlahtina Nada (Vinarija Nada) i Calma (Vinarija Boškinac) te maceriranu žlahtinu Vinarije Šipun i žlahtinu iz amfore Estate Winery Katunar, koja se sva mogu kupiti u Kašetici primorsko – goranskoj u Rijeci.

„Rasadničarstvo je izuzetno zahtjevan posao, ali je s druge strane vrlo zanimljiv. Kako su jednom prilikom novinari rekli, zaista se ponekad osjećam kao Indidana Jones istražujući stare, gotovo izumrle autohtone sorte. Imamo sreću da je Primorsko – goranska županija prepoznala to bogatstvo pa smo zasadili ogledni vinograd s više od 30 autohtonih kvarnerskih vinskih sorti. Drago mi je da je i Grad Crikvenica prepoznala važnost edukacije o vinskoj kulturi i o kulturi stola te da su izabrali Udruženje Kvarner Wines da orgnizira edukaciju. Što se bijelih vina Kvarnera tiče pokazali smo da možemo ostvariti vrhunske rezultate, no s druge strane smatram da smo tek na početku i da je je pred nama intenzivniji napor u proizvodnji pjenušaca te ozbiljnijih (amfora, maceracija) vina.“ rekao je na radionici Ivica Dobrinčić, vinar, rasadničar i predsjednik Udruženja Vina Kvarnera. 

Adventska vinska škola Crikvenica novi je edukacijsko – marketinški projekt Udruženja Kvarner Wines, odnosno autorski projekt direktora udruženja dr. sc. Žarka Stilina koji se po prvi puta održava u vrijeme manifestacije Advent Crikvenica pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i hotelske grupacije Jadran Hotels & Camps, Jamnica d.d, Turističkom zajednicom Kvarnera i Ministarstva poljoprivrede.

GALERIJA:

Skip to content