Božićna Tajna večera u ateljeu Zvonka Cara u Crikvenici

Prošlo je otprilike dvije i pol godine kada sam sa svojom ekipom organizirala našu zadnju Tajnu večeru u jednom osječkom tramvaju. I čini se da je prošlo već dovoljno vremena da zaista zaželimo ponovo stvoriti čaroliju Tajne večere na nekom posebnom i magičnom mjestu. Tako da je kao naručen stigao poziv iz Grada Crikvenice, iz kojeg su nas pozvali da organiziramo božićnu Tajnu večeru na dan paljenja lampica u njihovom gradu, u sklopu otvorenja njihovog ovogodišnjeg predivnog Adventa. Bili smo jako sretni, jer je grad Crikvenica odlučio otići u tom smjeru i razmišljati “izvan kutije”… što su prepoznali naš potencijal i zajedno s nama napravili nešto zaista posebno za goste crikveničkog adventa.

Prosinac i Božić su nam oduvijek najdraži dio godine, kada smo uvijek puni kreative, ideja i energije pa smo odlučili sve to zajedno ujediniti kako bi napravili najljepšu Božićnu Tajnu večeru. Za početak je bilo potrebno naći savršenu lokaciju za ovakav događaj. Mora biti nesvakidašnje, nešto novo, nešto svježe, nešto sa pričom, nešto fotogenično, nešto gdje ima dovoljno mjesta, mora biti grijano, imati struju, vodu, sanitarni čvor… I sve dok nismo zakoračili u Atelje Zvonka Cara u Crikvenici, nismo ni slutili da nam je cijelo vrijeme pred nosom prostor toliko savršen i idealan za realizaciju ove naše božićne priče.

Gosti su dobili pozivnice u obliku starih fotografija sa Crikveničke rivijere, koje smo uz pomoć kolaža i mašte pretvorili u božićne razglednice… A za zadatak su dobili da sa sobom u Crikvenicu i na večeru ponesu prazne razglednice koje su dobili u paketu, kako bi nekome za Božić poslali razglednicu, kao što je i običaj kada ste na moru. Za stolom Tajne večere ovoga puta bili su nama jako draga i dobro znana lica, sa nekima smo se družili na prijašnjim Tajnim večerama i drugim eventima, neke smo znali samo preko ekrana i društvenih mreža, sa nekima smo bili dobri i ranije, a neke smo tek upoznali tu večer.

I ovoga puta okupila se genijalna ekipa iza Tajne večere i uz puno zabave, smijeha, rada i truda, uspjeli smo ostvariti sve što smo zamislili. Prostor umjetničkog ateljea Zvonka Cara, koji je inače najpoznatiji kao autor skulpture opatijske Djevojke sa galebom, pretvorili smo na jednu večer u restoran i cijeloga ga preuredili u božićnom duhu. Povješali smo stotinjak metara lampica, po prostoru rasporedili stotine svijeća, napravili desetak aranžmana, postavili svoju malu improviziranu kuhinju, namjestili ozvučenje i pripremili božićnu playlistu.

Mjesto sastanka za goste Tajne večere ovoga puta bila je kućica Djeda Božićnjaka u Adventskom parku u centru Crikvenice. Tu su se imali svi priliku upoznati (i prepoznati), a usput također upoznati Djeda Božićnjaka, napraviti odlične fotografije na čarobnim adventskim lokacijama, nazdraviti i ugrijati se kuhanim džinom u Preradovićevoj ulici.

Lokacija večere je, naravno, bila tajna sve do samog dolaska pred atelje. Tu smo goste, pri dolasku, dočekali sa domaćim likerom od jaja kojeg sam skuhala dan ranije, sa raznovrsnim rakijama od lješnjaka, mandarine, gloga te malim zimskim brusketima sa kruškama, šipkom, orasima, domaćom kobasicom, kozjim sirom…Donji prostor pretvorili smo u čarobnu zimsku bajku sa živim borovima, ispod kojih je svakoga gosta dočekao paketić koji je za njih pripremio Grad Crikvenica. Jako smo sretni i ponosni što smo i ovoga puta uspjeli ostvariti suradnju sa malim i lokalnim proizvođačima. Gosti su tako ovoga puta mogli uživati i degustirati vina vinarije Pavlomir, slavnu Frankopan tortu kavane International, medovinu OPG Ferberžar, Jedna rakije… Na taj način smo im uspjeli prezentirati okuse Kvarnera i ono najbolje što ovo područje ima za ponuditi.  A doma su si, za uspomenu na ovu večer, između ostalog ponijeli i male božićne biljne terarije Biljke.Plants, medenjake OPG-a Komadina, rakiju od smokve OPG-a Barac te ručno rađene čokolade slastičarnice Toš.

Dok se za stolom čuo žamor i smijeh, a atmosfera se zagrijavala, iz naše male, improvizirane kuhinjice izlazili su tanjuri sa juhom od čičoke, sporo kuhanim obrazinama i tradicionalnom Frankopan tortom, a sve je bilo popraćeno sa puno božićnih začina poput cimeta, zvjezdastog anisa, klinčića, muškatnog oraščića…

Jedna od glavnih ideja Tajne večere je da se ljudi međusobno upoznaju, da se stvore neka nova prijateljstva, poznanstva, a možda i buduće poslovne suradnje, da se vide neka nova lica i čuju neke nove priče. Tako da su svi sjedili, bez unaprijed osmišljenog reda i rasporeda, za jednim dugačkim stolom, kao prava velika obitelj na božićnoj večeri. I bolju ekipu za stolom nismo mogli ni zamisliti! Sa toliko smijeha i veselja smo ušli u ovaj praznični mjesec i sa stilom otvorili ovogodišnji Advent.

Hvala puno Gradu Crikvenici što nam je omogućio ovu Božićnu Tajnu večeru koju ćemo još duuugo pamtiti! Do neke sljedeće Tajne večere, sljedeće lijepe priče, te još većeg izazova i neobičnije lokacije!

Tekst: Filipa Sorko
Fotografije: Tomislav Šilovinac

Link za album na facebooku na kojem čitatelji mogu vidjeti još fotografija pripreme za večeru i same večere https://www.facebook.com/media/set/?vanity=secretdinnerpartybyfilipa&set=a.2437390726392506

GALERIJA:

Skip to content