Crikvenička Adventska čarolija

Tiho na prstima dolazi vrijeme posebnog ozračja, čarolije, radosti i mira – vrijeme Adventa. U to vrijeme, Crikvenica se pretvara u pravu adventsku ljepoticu koja svim svojim posjetiteljima nudi sasvim drugi doživljaj Adventa, bajku uz samo more. Zadnje pripreme su završile i grad je spreman u novom ruhu dočekati posjetitelje.

Od subote, 27. studenog bit će upaljene božićne lampice u cijelom gradu. Nažalost, zbog loše vremenske prognoze neće se održati planirani koncert grupe Trend i Jacquesa Houdeka u Preradovićevoj ulici u Crikvenici, no klizalište Ledena morska bajka bit će otvoreno od 12:00 sati u subotu. Isto tako Adria Advent Maraton koji je planiran za subotu (dječji program) te nedjelju (utrka) bit će u cijelosti održan.

Ono što veseli je da je novi termin koncerta Jacquesa Houdeka u petak, 3. prosinca u 20:00 sati. Uz sva događanja i povratak festivala palačinki u Crikvenici, vjerujemo dobrog raspoloženja neće nedostajati.

Bajkoviti crikvenički Advent i ove će se godine održati na tri lokacije i to u Preradovićevoj ulici, na klizalištu Ledena morska bajka na Trgu Stjepana Radića te u Šumi Djeda Božićnjaka u Adventskom parku.

Adria Advent maraton

Diljem Hrvatske, ali i šire, dobro poznati i uspješan Adria Advent Maraton nakon godine stanke, ponovno je u Crikvenici. Iako vrijeme neće biti na strani trkača, odustajanja nema pa će tako program započeti već u subotu, 27. studenog dječjim utrkama od 11:00 sati. Trčat će tate s kolicima, jasličarci i vrtićarci te osnovnoškolci, a za kraj utrka, ove godine ponovno bit će i odlično posjećena Utrka šapa. U nedjelju, 28. studenog održat će se 10. po redu Adria Advent maraton u 10:00 sati, a šator u kojem će biti sve potrebne informacije i dodjela nagrada, nalazi se na Veloj paladi. Izrazito veseli da se već 200 dječice prijavilo na subotnje utrke te će ih zasigurno razveselili i lijepe nagrade koje su pripremljene za njih. 

Adventska vinska škola

Kuhano vino, ali i ne samo kuhano, jedno je od glavnih obilježja ovog doba, doba Adventa. Tako je kroz ovogodišnji Advent organizirana Adventska vinska škola koja će ujediniti pjenušava, bijela, crna i desertna vina, ali i pive i destilate s bontonom, kulturom stola, osnovama sommelierstva i kušanjem i sljubljivanjem vina s hranom. Kapacitet škole je popunjen u rekordnom roku, a škola će se održavati svakog četiri ponedjeljka počevši od 29. studenog u hotelu Esplanade. Kroz svaku radionicu bit će prezentirani i fini zalogaji, dok će završetak same škole biti u vinariji Pavlomir. O vinima Kvarnera govorit će i podučavati najbolji stručnjaci toga područja.

Plesna škola by Elio Bašan

Mnogo je noviteta na ovogodišnjem Adventu u Crikvenici, a ovo divno doba godine vodi nas i prema nama jako dragim maškarama. Stoga će jedan novitet biti i Plesna škola koju će voditi plesni pedagog i dobro znano televizijsko lice Elio Bašan. Škola će se održavati u hotelu Esplanade svaku srijedu u prosincu od 19:00 sati, a nekoliko mjesta u školi je još ostalo.. pa ako želite naučiti ponešto o standardnim i latinoameričkim plesovima čekamo vašu prijavu na tena.pericic@crikvenica.hr . Iznos koji je potrebno uplatiti za školu po polazniku je 200,00 kuna, a COVID potvrde neće biti potrebne kako za ovu, tako za niti jednu radionicu niti školu u sklopu Adventa. 

Klizalište i škola klizanja

I ove godine na glavnom crikveničkom trgu bit će smješteno Klizalište Ledena morska bajka koje će biti otvoreno od subote 27. studenog 2021. pa sve do 9. siječnja 2022. godine. Klizalište će raditi svakim danom od 10:00 do 20:00 sati, osim petka i subote kada će radno vrijeme biti produženo do 22:00 sata. Cijena najma klizaljki je 15 kuna te su dobrodošli svi klizači i klizačice. Posebno veseli i veliki interes za Školu klizanja koja će se održati i ove godine te će trajati od 5. prosinca do 4. siječnja 2022. godine. Prijave za školu klizanja su zatvorene te će termini škole biti utorak, četvrtak i nedjelja u popodnevnim satima.

Kreativne radionice

Uz tri posebno zanimljive škole, za one kreativne bit će organizirane i dvije radionice. Nisa Hrvatin Petrović održat će kreativnu radionicu izrade nakita već 4. prosinca, a Muzej Grada Crikvenice izradu tradicionalnih igračaka 11. prosinca. Za obje radionice još uvijek ima mjesta i moguće se prijaviti na mail adresu tena.pericic@crikvenica.hr, a obje će se održati u Muzeju Grada Crikvenica.

Dječji program

Ovogodišnji Advent prilagođen je svim uzrastima, od onih najmlađih do najstarijih pa je tako naš Adventski park u kojem je smještena Šuma Djeda Božićnjaka i selo vilenjaka već postao omiljeno mjesto mališana. U njemu će se odvijati i program za naše najmlađe, gledanje crtanih filmova na balama sijena te mađioničarski show za cijelu obitelj glumca i mađioničara Luke Vidovića. Osim toga, veseli vlakić Djeda Božićnjaka i ove će godine biti atrakcija koja će prolaziti Crikvenicom.

Glazbeni program

Koliko su nam bitni naši posjetitelji pokazali smo činjenicom da su upravo oni putem ankete sudjelovali u biranju izvođača ovogodišnjeg Adventa. Ono na što smo posebno pazili je zadovoljiti svačiji glazbeni ukus i ispoštovati više žanrova. Otvorenje Adventa bit će otkazano, no Jacques će, zajedno s grupom Insula, nastupiti vikend iza i tako ispuniti želju većini koju je osvojio putem ankete. Također, u idućem tjednu očekuje se nastup Grooversa koji naprave odličnu atmosferu te nastup Giovannija Jakovca u Dvorani Zora u Crikvenici pod nazivom „Život i sve ostalo“.

Šajeta i klapa Cambi, Bosutski bećari i Vatra te jazz večer uz Katz n’ dogz očekuju nas kroz vikende koji slijede. Glazbeni program u Preradovićevoj bit će petkom i subotom navečer, a prije svakog nastupa glazbu će puštati DJ Boris. U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će upriličen i božićni koncert Jose Butorca. Na Badnjak u centru svakog mjesta dijelit će se ribice uz lokalne sastave. I već tradicionalno, dok svi dočekuju Novu godinu, Crikvenica dočekuje Staru. Program Adventa završava 30.12. uz puštanje šarenih balona dobrih želja, nastup Trio Marinera i jednog i jedinog Tončija Huljića i Madre Badessu.

Palačinka’da i ugostiteljska ponuda

Posebna i ukusna gastro i eno ponuda zasigurno će biti jedan od mamaca pravih gurmana, a u Crikvenicu se nakon kratke stanke vraća i veoma dobro posjećen festival palačinki – Palačinka’da i to već 5. prosinca. Nekoliko punktova u Adventskom parku sa raznovrsnim, slasnim palačinkama hotelske kuće Jadran zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. Nećemo puno otkrivati no bit će tu od onih najjednostavnijih palačinki s čokoladom i marmeladom, do sasvim drugačijih slatkih i slanih palačinki s tartufima, raznim namazima, marunima.. Vjerujemo da će i ove godine Palačinka’da u Adventskom parku biti pun pogodak, a u svim finim delicijama ovogodišnjeg Adventa svi posjetitelji će moći uživati i na kućicama u Preradovićevoj ulici i na Trgu Stjepana Radića.

Uređenje grada

I ono najljepše – zasigurno izgled Crikvenice u vrijeme Adventa i uređenje grada te mjesta za fotografiranje u svakom kutku grada. Naši dragi umirovljenici udruge Sunce, djelatnici Eko Murvice, sugrađanke Petra, Marta i Ruža i ove godine složno su pripremili Advent da bude još ljepši i još bogatiji od onog kojeg pamtimo. Reciklirani ukrasi i ukrasi od prirodnog materijala te ideje i kreativnost dragih građana Crikvenice, ono su što crikvenički Advent čini uistinu posebnim. 

– S obzirom na trenutnu situaciju, prije svega ovaj Advent želimo darovati svojim građanima, no naravno očekujemo i posjetitelje iz susjednih gradova, ali naravno i šire. Advent i svi programi bit će u skladu s epidemiološkim mjerama te ćemo sukladno situaciji prilagođavati i program. Nadamo se da ćemo za razliku od prošle godine, ove imati više sreće, i barem većinu programa uspjeti i realizirati. Smatramo da nam je svima ove godine Advent i radost Božića itekako potrebna te da ćemo ispuniti sva očekivanja naših posjetitelja i vratiti osmijeh na lica svih naših posjetitelja te da će uživati u Crikvenici i onome što smo pripremili, rekla je Ivona Matošić Gašparović.

Sve informacije o ovogodišnjem program, fotografije i obavijesti biti će objavljene na Facebook stranici Advent Crikvenica, Instagram stranici Advent Crikvenica te web stranici Grada Crikvenice.

Skip to content