Hodoljubi Bosnom hode
Kategorija:
Nekategorizirano

Predstavnici bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije su u sklopu svojih programskih aktivnosti posjetili nekoliko gradova u domovini Bosni i Hercegovini.

Incijatorica ovog tradicionalnog putovanja bila je predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva Nafa Delimehić a iste programske aktivnosti realizirao je i Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović.

Prva stanica ovog relativno kratkog proputovanja kroz domovinu bilo je naselje Ahmići u kojem se 16. travnja 1993. godine dogodio stravičan zločin u kojem je u jednom danu živote izgubilo 116 ljudi a najmlađa žrtva imala je tek 3 mjeseca. Cvijeće na spomen obilježje poginulima bošnjacima položili su Denis Beganović i Nafa Delimehić.

Lokalni imam Mahir ef.Husić svim nazočnima održao je čas povijesti i pozvao sviju da prenesu poruku kako se ovako nešto nikad nikom i nigdje ne bi dogodilo.

Centralni događaj ovog putovanja bila je posjeta općinskom načelniku Općine Travnik dr.sci. Kenanu Dautoviću. Uz konstruktivni razgovor svih nazočnih, detektirana su mnogobrojna  pitanja i nesuglasice sa kojima se susreće naša domovina a jednako tako i Bošnjaci u Hrvatskoj ali i u drugim domovinskim zemljama i dijaspori. Dogovorena je suradnja u okviru velikog susreta naših predstavnika u dijaspori u jednom od gradova u domovini kako bi smo uz kvalitetnu mrežu suradnje stvorili dobre preduvjete za boljitak cjelokupnovo stanovništva u Bosni i Hercegovini ali i onim sredinama gdje su Bošnjaci u slabijoj mjeri integrirani u društvo. Istakli smo g. Dautoviću da je model zakona o pravima nacionalnih manjina dobro definiran zakonom ali da su manjine izrazito malo zastupljene u jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave a glede parlamentarne razine bošnjaci su uistinu u jednom nezahvalnom položaju jer dijele izbornu jedinicu sa još četiri nacionale manjine i nemamo svog predstavnika u Hrvatskom saboru. Podsjćanja radi, bošnjaci su u velikom broju bili sudionici domovinskog rata u kojem je njih preko 25 000 učestvovalo u odbrani države a život za samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku položilo je njih oko 1200. Ulog je velik a reciprocitet u participiranju poslova u službama od državnog značaja je mali i apeliramo na sve razine vlasti da nas uključe u sve procese jer mi smo radišan narod i želimo dati svoj doprinos u jačanju i stvaranju još boljeg mjesta za život.

Nakon ugodnog druženje sa općinskim načelnikom i njegovim suradnicima, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović uručio je gospodinu Dautoviću prigodne poklone Grada Crikvenice.

Završna lokacija ovog putovanja bila je posjeta Privatnom muzeju Dedić Mehridina u Bihaću.

Dedić Mehridin je za života prikupio veliku kolekciju eksplozivni eksponata i ostale ratne opreme.

Tlo je bilo strašno dekontaminirano sa raznim eksplozivnim napravama da je proces čišćenja i prikupljanja svega potrajao dosta dugo.

Nažalost, pri pripremanju za eksponaciju jedne od eksplozivnih naprava koja je još bila u funkciji nastradao je i sam idejni tvorac ovog vrijednog muzeja Dedić Mehridin. Njegovu misiju nastavile su njegove kćeri Ajla i Nejla ali i supruga Nermina koja je u dobrom duhu odgojila svoju  djecu kako bi ih pripremila za samostalan život i misiju istine koju dragovoljno prezentiraju svima koji posjete njihov muzej. Svakako vam svima preporučujemo da financijski pomognete njihov rad a dobro su im došli i drugi eksponati ako imate nešto što želite da bude trajno ovjekovječeno za naraštaje koji dolaze. Ovo nisi nekakve naprave iz igrice nego oružje koje je promijenilo tok povijesti i zauvijek odvojilo mnoge porodice. Učimo praktično kako bi smo  zlo zvano rat spriječili zauvijek.

Tekst i fotografije
Denis Beganović

GALERIJA:

X
Skip to content