Spomen obilježje Vukovar

Domovinski rat bio je obrambeno-osloboditeljski rat za neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske, a protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga.

U ratnim stradanjima 1991. do 1995. godine poginulo je više od dvadeset i jedne tisuće osoba, a nekoliko ih stotina tisuća postalo prognanicima i izbjeglicama.

Jedna od najvećih i najkrvavijih bitki Domovinskog rata bila je skoro tromjesečna opsada hrvatskoga grada Vukovara. Dan pada Vukovara 18. studenoga Hrvatski je sabor proglasio Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U studenome 2020.godine, sjećajući se posljednjih dana opsade Vukovara i svih žrtava rata u Republici Hrvatskoj, Grad Crikvenica podiže Spomen-obilježje Vukovar.

Naš je grad bio pošteđen ratnih razaranja, no naši su sugrađani odlazili na brojna ratišta, a Crikvenica je postala utočište i novi dom tisućama prognanika i izbjeglica, među kojima i velikom broju Vukovaraca.

Osnovna je ideja ovog spomen-obilježja vječni plamen, simbol sjećanja na ljude i događaje od nacionalne važnosti, ali i trajne zahvalnosti onima koji su dali život za slobodu domovine. Plamen simbolički predstavlja crveni svijetleći kvadrat, koji je ujedno oznaka državnosti. Dvije željezne forme koje omeđuju plamen tvore slovo V kao Vukovar; na njima se nalazi tekst: Vukovar 18. 11. 1991.  i Crikvenica – pamti – remembers – erinnert sich – se souvient.

Skip to content