Valentinovo u Crikvenici
Objavljeno: 15.02.2019.
Grad Crikvenica kao jedan od partnera projekta I-Archeo S. financiranog od strane Europske unije u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska 2014 – 2020. od ovog je utorka, 12. veljače počeo s realizacijom svog pilot projekta koji se veže uz Valentinovo te s kojim će se Crikvenica još snažnije promovirati kao destinacija ljubavi.

Na sam dan Valentinova, 14. veljače održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program od strane zamjenice gradonačelnika Grada Crikvenice Ivone Matošić Gašparović i voditeljice projekta ispred Grada Crikvenice Tene Peričić te suorganizatora projekta Istarske razvojne turističke agencije odnosno direktorice Slavice Tobok Kandić.

Predivno vrijeme bilo je kao stvoreno za ljubavnu tematiku i obilazak ljubavnih lokacija, kao i mjesto na kojem se održala konferencija, uz jedno od srca za slikanje u centru Crikvenice uz samo more. Turistički itinerer se provodi od 12. do 16. veljače 2019. godine te je namijenjen partnerima u projektu odnosno inozemnim i hrvatskim agencijama, turoperatorima, vodičima i medijima kako bi prepoznali Crikvenicu kao ljubavnu destinaciju te ju preporučili i izvan turističke sezone.

Prisutni su naglasili važnost ovog pilot projekta čiji je cilj valorizacija prirodne i kulturne baštine te brendiranje područja grada Crikvenice kao Rivijere ljubavi te je stoga turistički itinerer vezan upravo uz Valentinovo s krajnjim ciljem produljenja turističke sezone. Zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović istaknula je kako nije slučajno toliko ljubavnih događanja u Crikvenici, jer Crikvenica je najromantičnija destinaciji u Hrvatskoj sudeći prema velikom interesu za vjenčanja, obljetnice vjenčanja i zaruke, a fotografije s niza romantičnih lokacija putuju svijetom. Direktorica Istarske razvojne turističke agencije Slavica Tobok Kandić istaknula je važnost uloge koju je IRTA d.o.o kao provoditelj javne nabave imala u cijelom projektu te je predstavila četverodnevni itinerar na kojem se radilo posljednjih mjesec dana.

Na tiskovnoj konferenciji prosutni su mogli vidjeti i mali povijesni skeč odnosno razgovor nadvojvotkinje Klotilde i nadvojvoda Josipa Habsburga kao uvertiru u kasniji dijalog koji se održao na „Labirintu ljubavi“.

Predstavnici ostalih pet partnera u projektu također su se kratko obratili na samoj konferenciji, zahvalili organizatoru na gostoprimstvu i programu koji je pripremljen te kratko nešto kazali i o svojim pilot projektima koji će biti izvedeni do lipnja 2019. godine.

U sklopu turističkog itinerera projektni partneri imaju priliku doživjeti Crikvenicu kao Rivijeru ljubavi te uživati u brojnim aktivnostima za zaljubljene poput posjeta Muzeju Grada Crikvenice, šetnji Ljubavnom cesticom i posjetu gradini Badanj i najpopularnijim mjestima za ljubljenje („kissing spots“), obilasku Labirinta ljubavi i koncertu klape Sveta Jelena Dramalj u Crkvi UBDM u Crikvenici kao predivnom valentinovskom poklonu, a posljednjeg dana itinerera organiziran je posjet izložbi Ivana Balaževića u Gradskoj galeriji Crikvenica.

Između ostalog, cilj ovog projekta je poboljšati suradnju između dionika javnog i privatnog sektora koji su sudjelovali te osmisliti model upravljanja ovakvim projektima na razini destinacije u čemu IRTA d.o.o. pomaže svojim „know-how“-om i višegodišnjim iskustvom umrežavanja dionika na Istarskom poluotoku, posebice kroz projekte Bike & Outdoor te Istra Inspirit.